Cabinet medical veterinar

DR. HORVATH ATILLA

Timisoara, str. Vadul Calugareni nr. 1,

colt cu str. Ciprian Porumbescu vezi harta

Tel: 0256-294.690 / 0724-562.998
Orar: L-V: 13-19; S-D: inchis.
Nu efectuam deplasari la domiciliul clientului.
e-mail:

Tumorile glandei mamare la caini si pisici

In acest articol ne-am propus sa purtam doar o discutie generala despre un subiect dealtfel extrem de generos. La femelele trecute de prima tinerete (>6 ani) s-a observat o incidenta crescuta a tumorilor mamare, aceasta culminand la varsta de 10 ani.

Dupa unii autori, din totalul acestora la specia canina 70% erau de natura benigna iar 30% de natura maligna. Acest procentaj este invers In cazul pisicilor.
Cauzele sunt multiple. Dintre acestea amintim urmatoarele:
- folosirea In exces a anticonceptionalelor (produse hormonale de sinteza)
- combaterea mezaliantei prin interferenta nidatiei (produse hormonale de sinteza)
- reticienta proprietarilor pentru sterilizarea chirurgicala, o tehnica care astazi este foarte bine pusa la punct si lipsita de riscuri.
- animalele supraponderale si sedentare
- animale dezechilibrate dpdv hormonal si care prezinta gestatie falsa dupa fiecare ciclu sexual.

O prima concluzie ar fi ca tumorile mamare sunt hormonodependente si ca fiecare ciclu sexual creste riscul aparitiei acestora.
In continuare va prezentam In imagini unul din cazurile noastre.

Catelusa Astra, de 12 ani, rasa Ciobanesc German, a fost sterilizata (OVH) de catre noi la varsta de 10 ani si cu aceeasi ocazie i s-a extirpat o tumora mamara cu  diametrul de 4cm. Atunci proprietarul nu a fost de acord cu efectuarea examenului histopatologic.

Anul acesta, In luna aprilie, catelusa Astra a revenit la noi prezentand o tumora de mari dimensiuni, ulcerata si sangeranda (fapt ce a determinat proprietarul sa vina la noi).   Examenul clinic a confirmat ca este recidiva tumorii anterioare.

Imaginea 1 - Tumora mamara ulcerata

Proprietarul a fost de acord cu interventia chirurgicala. Dupa examenul de laborator (Diagnostic Health Profile) al carui rezultat Il veti putea vedea mai jos, am programat operatia pentru a doua zi.

DIAGNOSTIC HEALTH PROFILE

Imagini inainte de interventie

Imagini dupa interventie

Imagini dupa indepartarea drenului

Imagini dupa Indepartarea firelor de sutura

Cu aceasta ocazie proprietarii au fost de acord cu examenul histopatologic. Din pacate acesta nu a fost unul favorabil...

In continuare o monitorizam  pe catelusa Astra si facem radiografii pulmonare pentru a depista eventualele metastaze.

 

CONCLUZII

Recomandam tuturor proprietarilor de cateluse si pisicute sa-si sterilizeze chirurgical devreme animalele pentru a reduce la minim aparitia tumorilor mamare.
Daca totusi a aparut o formatiune In regiunea mamara (o posibila tumora), trebuie consultat imediat specialistul.
Pentru fiecare animal care a depasit varsta de 6 ani recomandam controale periodice pentru a depista din timp eventualele formatiuni tumorale.

Sa evite folosirea anticonceptionalelor, ele fiind doar o solutie de moment, dar ele Intotdeauna complica situatia mai tarziu.
Solutia "sa faca pui macar o data..." este doar o anecdota, nu are baze stiintifice si este contraproductiva (vezi cazul de mai sus).
Alimentatia corecta adaptata rasei, varstei, sexului este o alta cale la Indemana tuturor pentru a preveni aparitia acestor probleme.

        
Va multumim pentru atentie! Dr. Horvath Atilla

LUARE IN EVIDENTA DR. HORVATH

Daca, in urma vizitarii acestui site, doriti sa deveniti clientii nostrii, va oferim posibilitatea de a va inscrie online in evidentele Cabinetului Medical Veterinar Dr. Horvath Atilla.

check click aici pt. a completa formularul

Continutul acestei pagini necesita o versiune mai noua a Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

CE SPUN CLIENTII NOSTRI

Ec. Ovidiu Iorga
Manager SC ARTICA SRL

www.artica.ro

L-am cunoscut pe medicul Atilla Horvath cu ani in urma, 1993-1994, fiind in cautarea unui specialist pe care sa il consult in toate problemele care apar in creșterea unui animal de casa.

Deși foarte tanar, m-a surprins atunci prin gandirea matura si competenta sa.

check citeste mai departe

DIN ARHIVA DE CAZURI

TASHA - Dalmatian, 5,5 luni

TashaLa cabinetul nostru s-a prezentat o catelusa de 5,5 luni, Dalmatian. Proprietarii s-au plans de faptul ca in ultima luna catelusei lor i-a aparut o umflatura (dura) sub barbie care a continuat sa creasca, dureroasa la atingere. Progresiv catelusei i-a scazut pofta de mancare fapt ce a determinat vizita la cabinetul nostru.

check citeste mai departe

Home|Prezentare si dotari|Servicii|Cazuri speciale|Pagina cititorului|Contact

Site web realizat de Politrad - Traduceri Timisoara